82595 bomen geplant
MAKING THE WORLD GREENER TOGETHER
Meer informatie
icynene-rep-tcheque-2icynene-rep-tcheque

Geïnspireerd door het Oude Testament verhaal van Noach en de ark, en gedreven om terug te geven aan de Aarde, ‘s werelds eerste prototype gebouw met het concept van de ‘natuurlijke thermische stabilisatie’ werd gebouwd in het hart van Zuid-Moravië.

Gemotiveerd om de aarde aan te vullen met wat we va haar evenals het laten inspireren van het verhaal van de Ark van Noach, Tsjechische gelicentieerd Icynene opdrachtnemer, LIKO-S begon met de ontwikkeling van een hoogwaardige commercieel gebouw dat in volledige harmonie met de natuur en haar omgeving is. Het concept van het gebouw en de werking is gebaseerd op het idee van “natuurlijke thermische stabilisatie” waarin het gebouw functioneerd op energie uit natuurlijke bronnen en zonder de noodzaak van speciale apparatuur of apparatuur.

Omkeren van traditionele trends

Binnen de Tsjechische Republiek zijn er grootschalige productie- en opslagfaciliteiten gebouwd op vruchtbaar en bouwland. Het is geschat door LIKO-S, dat in de afgelopen 20 jaar, meer dan 90.000 hectare (222.394 acres) op deze manier in het hele land zijn ontwikkeld. Met schattingen van meer dan 10 hectare (24 acres) waarop elke dag wordt gebouwd, heeft de LIKO-S team berekend dat 58 miljoen kubieke meter bruikbare regenwater per jaar verloren gaat.

Proberen deze trend om te keren, heeft LIKO-S getracht een netto-nul-stijl commercieel gebouw met afvalwater schoonmaak mogelijkheden te creëren. Het team benaderde gerenommeerde Tsjechische architect Zdenek Fránek, decaan van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit van Liberec, om te helpen bij de ontwikkeling van het concept en het gebouw zelf.

Het creëren van een goed functionerend gebouw

Naast de natuurlijke thermische stabilisatie concept waarbij het gebouw energie vergaart van de zon of de aarde, is het gebouw ook ontworpen om zelfstandig met water werken. Een speciale wortel-gebaseerd afvalwaterzuiveringsinstallatie en een retentie meer moerasland maakt het mogelijk dat het gebouw water effectief en duurzaam gebruikt. Voornamelijk hout, de buitenbekleding van het gebouw is gestabiliseerd door groene gevels om de groei van planten, gras en andere vegetatie mogelijk te maken – een concept op een soortgelijke gebruikt in LIKO-S gebouw – het “Levende Gebouw”. Als een licentie Icynene opdrachtnemer, was het een natuurlijke pasvorm voor LIKO-S om Icynene’s hoogwaardige schuimspray isolatie producten op te nemen in het prototype ontwerp van het gebouw. Zowel medium-densiteit H2Foam Forte en lichte-densiteit H2Foam Forte werden gebruikt in het gebouwontwerp. Icynene H2Foam Forte werd op de buitenmuren en langs de basis van het gebouw aangebracht om bij te dragen aan structurele versterking en fungeren als een vochtbarrière voor de watertank naast het gebouw. H2Foam Lite dampdoorlaatbaarheid ondersteunt bi-directionele drogen van het wandsysteem terwijl de flexibele samenstelling een luchtafdichting handhaaft zelfs nadat seizoensgebonden uitzetting / inkrimping van het gebouw. De toevoeging van grote ramen zorgen voor natuurlijk licht te overspoelen in de ruimte waardoor de behoefte aan kunstmatige verlichting wordt verminderd. Akoestische en klimaatkamers werden ook opgenomen in het ontwerp om toekomstige ontwikkeling en het testen van Icynene schuimspray isolatie producten mogeliljk te maken, en andere bouwmaterialen, in de Tsjechische Republiek.

Het stimuleren van onderwijs, het testen en productontwikkeling

Hoewel het gebouw prototype is voorbestemd om een lichtend voorbeeld van duurzaamheid en eco-bewust ontwerp te zijn, suggereert LIKO-S dat het unieke karakter van het gebouw echt wordt onderstreept door het gebruik ervan.

Ontworpen voor de verdere ontwikkeling, het testen en de Europese certificering van de schuimspray isolatie en andere bouwmaterialen producten, zal het gebouw een belangrijke rol spelen in het besturen van verandering binnen de Tsjechische, en de Europese, bouwindustrie.

LIKO-S ‘internationaal team bestaat ondermeer uit jonge, snel groeiende ingenieurs die de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan grote projecten die hun professionele en persoonlijke ontwikkeling zullen stimuleren. Met zijn wortels stevig in het veranderen van de manier waarop we denken over gebouwen, hoe ze presteren en hoe ze functioneren, is de LIKO-NOE prototype echt een prachtig voorbeeld van een creatieve, innovatieve en bewust ontwerp. Voor meer informatie over dit unieke project, bezoek de LIKO-NOE website: www.zivestavby2020.com

Andere projecten

Hier vindt u een beknopt overzicht van onze jongste projecten

Icynene Nederland