82595 bomen geplant
MAKING THE WORLD GREENER TOGETHER
Meer informatie
 • Politiek hamert op isolatie vanwege vocht en schimmel

  Politiek hamert op isolatie vanwege vocht en schimmel

  Afgelopen week maanden de SP en de Woonbond minister Ollongren in het AD in een artikel  om snel actie te ondernemen tegen vocht en schimmel in woningen. Met name in oude huurwoningen zijn daar volgens de twee organisaties veel problemen mee. SP-Kamerlid Sandra Beckerman hamerde op het belang van goede isolatie.

   

  Zo’n 1,5 miljoen huizen in Nederland zitten met vocht- en schimmelproblemen. Uit het Woononderzoek 2018 blijkt dat rond de 40% van de oudere huurwoningen (gebouwd voor 1960) hiermee kampen. “Ik ben op bezoek geweest in dit soort huizen en je schrikt soms echt: kleine kinderen die met een astmapuffer door het huis lopen”, zegt de politica in de krant. Vooral lage inkomens zijn de dupe, omdat ze zelf te weinig geld hebben om te investeren in isolatie.

   

  Meldpunt schimmelhuizen

  “De afgelopen jaren heeft de SP samen met huurders actie gevoerd om aanpak van schimmelhuizen te eisen,” zegt Beckerman verder op de website van de politiek partij. Zo stelde de SP een meldpunt in en ging Beckerman dus bij mensen op bezoek. “Aan die ongezonde toestanden  moet snel een einde komen.”

   

  Woordvoerder Marcel Trip van huurdersbelangenbehartiger De Woonbond in het AD: “We wijzen huurders erop dat ze, als de woningcorporatie niets doet, een huurverlagingsprocedure kunnen starten bij de huurcommissie. Als je particulier huurt, kun je naar de rechter als je verhuurder niets doet aan de problemen.”

   

  Beter: wél isoleren

  Veel beter is het natuurlijk als verhurende partijen hun onroerend goed wél isoleren. Niet alleen zorgt het voor meer woongenot en een lagere energierekening, ook los je zo problemen met vocht en schimmel goed en voorgoed op. Minister Ollongren zegt de problemen serieus te nemen. Zij is met Aedes (koepel van woningcorporaties) in overleg en wil dat ook gaan doen met particuliere huurders, Vastgoed Belang en Vereniging Eigen Huis. Beckerman van de SP: “Als je huizen duurzamer wilt maken, lijkt het me slim om bij deze woningen te beginnen. Zo creëer je ook nog eens werkgelegenheid.”

   

  Icynene is dé oplossing

  Wij voegen daar natuurlijk graag aan toe dat isoleren met Icynene de beste oplossing is. Adviseur Jorrit Bosma: “Het grote voordeel van Icynene is dat het luchtdicht is, maar wel dampopen isoleert. Vochtproblemen ontstaan door ‘lekkages’ in de woning, die we koudebruggen noemen. Door de expansie van Icynene ben je 100% verzekerd van het uitsluiten van lekkages in de woning.”

   

  “En”, vervolgt Jorrit, “omdat Icynene wel dampopen is (mu 3,3), raakt vocht niet opgesloten en kan de isolatie gewoon blijven ‘ademen’. De cellen zijn wel weer klein genoeg om pollen of andere ziektekiemen door de lucht tegen te houden, waardoor een gezonder leefklimaat binnen in de woning ontstaat. Zo heb je met Icynene een betere controle op de luchtvochtigheid in de woning.

  Er is geen ander isolatieproduct dat het beste van deze twee werelden combineert: luchtdicht en dampopen.”

  Leave a comment

  Required fields are marked *

Icynene Nederland